De rijke geschiedenis van Braakhekke

Boerderij de Braakhekke heeft een rijke en interessante geschiedenis. Boerderij Braakhekke ligt aan de Braakhekkeweg 9 in Harfsen en werd vroeger onder andere Brockhecke, Broeckhecke, Braeckhecke genoemd.

De naam is afkomstig van een hek dat er vroeger heeft gehangen ter afsluiting van een laag liggend gebied, ook wel broek genoemd. De bewoners noemden zich naar de boerderij ‘Braakhekke’. Veel Braakhekke’s in Nederland vonden hier hun oorsprong (zo ook de bekende “kookgek uit Amsterdam) Er wordt al heel lang geleefd en gewerkt, en er was zelfs ooit een Braakhekke spook…

Waarom Camping Braakhekke de ideale camping is

Unieke omgeving
Met het omliggende natuurschoon en absolute rust kunt u optimaal genieten van de omgeving.
Perfecte bereikbaarheid en uitvalswegen
Harfsen is gelegen op 12 minuten vanaf de snelweg A1 Deventer – Zutphen. Beide Hanzesteden zijn binnen 20 fietsminuten te bereiken vanaf de camping.
Kleinschalig, maar met alle benodigde faciliteiten
Camping Braakhekke heeft slechts 25 ruimte kampeerplekken, maar is voorzien van alle benodigde faciliteiten.
Al jarenlang kampeerplezier
Al meer dan 50 jaar ontvangen wij kampeer- en liefhebbers.

Bewoners van Boerderij Braakhekke

De plek van boerderij de Braakhekke is al vanaf 1421 bewoond, maar door niet duidelijke vastlegging van gegevens zijn er pas betrouwbare gegevens uit 1688. Toen trouwde Derk Peters met zijn Derksken, dochter van Harmen ‘op de Braakhekke’. Derk nam, zoals gebruikelijk in die tijd, als achternaam de naam van de boerderij aan waar hij ging wonen. Tot aan de eis van Napoleon in 1811 om een achternaam te registreren. Vanaf 1881 hebben er nog 2 generaties Braakhekke op de pachtboerderij gezeten. Onderzoek heeft uitgewezen dat er in die lange periode bijna 60 kinderen zijn geboren, bijna alle “Braakhekkes” in Nederland vinden hier hun oorsprong.

Op 26 april 1929 komen Hendrik Blankenberg en Gerritdina Schutte naar de Braakhekke en kochten de boerderij met ongeveer 40 Ha grond. Dit zijn de grootouders van de huidige bewoonster Janneke. Zij is getrouwd met Gerard Zoetbrood en samen hebben zij boerderij de Braakhekke nieuw elan gegeven. Nu is hier Landwinkel & Bloembinderij de Winde, Mosterdmakerij de Braakhekke en camping de Braakhekke gevestigd.

Op 28 december 1932 is de boerderij afgebrand. De huidige boerderij dateert van 1933. Boerderij Braakhekke was een gemengd bedrijf met rundvee, varkens en pluimvee met daarnaast akkerbouw. Het boerenbedrijf is beëindigd rond 1977, doordat Janneke haar vader door ziekte de boerderij niet voort kon zetten.

Naar het heden

Al in 1970 werd er een boerencamping opgezet met vijf staanplaatsen. Daarna is in 1988 Janneke begonnen met haar bloembinderij De Winde in de oude ligboxenstal. Later in 1991 is zij getrouwd met Gerard Zoetbrood. Er kwamen twee zoons, Peter en Jeroen. In 2009 is de graanschuur gesloopt en daarvoor in de plaats is er een nostalgische steltenberg gebouwd. De steltenberg met sanitaire voorzieningen dient als rustplaats voor fietsers en wandelaars, vandaar de naam Uutblaoshuusken.

In 2015 kwam er een ingrijpende verbouwing. Het hele achterhuis is verbouwd en hier is momenteel de Landwinkel & Bloembinderij de Winde gevestigd. In een afzonderlijke ruimte bevindt zich mosterdmakerij de Braakhekke, waar Gerard op ambachtelijke wijze mosterd maakt. Ook de camping is vergroot. Momenteel zijn er 25 staanplaatsen en 2 trekkers lodges.

Spokerij op Braakhekke

Weet iej, waor Harfsen lig? Nee? Noe, verwonderen doo’k der miej niks òver, want Harfsen is moar en onwies klein darp; want ’t heurt onder Gorssel, en Gorssel is pas en darp, begriep iej?

Zo begint het waargebeurd verhaal uit 1896 over Arend Lammers oftewel Oarend Spook. Arend was een niet onbemiddelde oudere boer die graag een stuk land naast de Braakhekke wilde kopen, maar deze, zeer zuinige knieperige boer wilde dit niet kwijt. Zo begon Arend enge verhalen te vertellen over het zomaar doodgaan van een paard, heksen die rondvlogen op bezems enz. Zo hoopte Arend de boerderij goedkoop in handen te krijgen. Hij is door Dries, een daadkrachtige plaatselijke bouwknecht, betrapt en de boerderij is later duur verkocht. Arend heeft niet lang meer in Harfsen gewoond en is verhuisd naar Lochem. Dries kreeg van de erfgenamen 25 gulden, want aan hem was het te danken ‘dat ’t spul zo’n onbezoesden smak geld had op ebrach’.